Bjuvs kommuns logga

Seniorhälsa

I min roll som Seniorhälsokonsulent så arbetar jag övergripande för seniorers hälsa, i det ingår bland annat Seniorhälsoskolan och Hälsosamtal

Bildväljare

Hjärnhälsa - på dina fem fingrar

Fingermetoden är den enda studie i världen som visar att livsstilen kan förebygga minnesproblem och förbättra hjärnhälsan. Genom att aktivera alla fem fingrarna, det vill säga införa flera livsstilsförändringar samtidigt, kan det få tydlig effekt för hjärnan, minnesproblem och generell hälsa.

Fingermetoden kan användas såväl av friska personer som av dem som redan har minnesproblem. För personer med begynnande alzheimer ökar chansen att behålla viktiga minnesfunktioner längre.

 

Kosten - första fingret

Att kosten är viktig för hälsan vet vi men tänk dig som en matpyramid där basen består av grönsaker, baljväxter, frukt, bär, fisk, fullkornsprodukter, skaldjur, nötter och frön. Högre upp finns mejeriprodukter och i toppen smör, rött kött, charkprodukter, socker och salt som ska ätas i mindre mängd. Husmanskost. Man kan äta allt men inte alltid.

 

Fysisk aktivitet - andra fingret

Det är viktigt att tänka på att få in rörelse i vardagen. Du behöver varken träna hårt eller länge för att må bättre till både kropp och själ. All rörelse är bra och helst varje dag! Du får bättre balans och rörlighet.

Man behöver inte vara elitidrottare, varje steg räknas! Konditionsträning som cykling, simning och promenader är jättebra. Men också att träna musklerna, särskilt för den som är äldre och lättare förlorar muskelmassa. Och att få in balansträning så man inte ramlar och skadar sig.

 

Hälsa

Hjärngymnastik - tredje fingret

Det kan vara en utmaning att hitta nya sätt att utmana hjärnan efter att vi gått i pension. Men på samma sätt som musklerna behöver tränas bör vi också gymnastisera hjärnan. Hjärnans formbarhet fortsätter även när vi blir äldre. Som att vi pratar, diskuterar och löser problem. Allt vi gör fortsätter påverka hjärnas funktion och struktur.

Vi får oftast mycket stimuli utan att vi tänker på det via våra jobb. Här gäller det att hitta nya utmaningar efter att vi slutat arbeta. Det kan vara sudoku, korsord eller pussel. Och att hitta något man tycker om, kanske blir det roligare att bygga pussel om man gör det med familjen eller barnbarnen.

Sociala aktiviteter - fjärde fingret

Att delta i sociala aktiviteter och upprätthålla goda relationer påverkar oss positivt. Att göra någonting tillsammans med andra och då gärna någonting meningsfullt, kanske vara med i en förening eller annan verksamhet.

Men även för äldre är avkoppling och vila viktigt. I dagens samhälle är det betydelsefullt då det kan vara så mycket på gång hela tiden.

Så det fjärde fingret kan man säga är en balans emellan sociala aktiviteter och vila.

Håll koll på dina värden - femte fingret

Att ha koll på blodtryck, kolesterol, vikt och blodsocker. Senast från medelåldern ska man börja se över dem. Det känns exempelvis inte att blodtrycket börjar gå upp och det positiva är att om man får rätt behandling i tid kan man minska risken för att det ska påverka hjärtat och hjärnan.

TIPS - Försök att kombinera olika fingrar samtidigt. Exempelvis att äta middag, eller att göra fysiska aktiviteter eller hjärngympa tillsammans med andra.

 

Att hålla sig i form som senior

https://www.1177.se/liv--halsa/fysisk-aktivitet-och-traning/att-halla-sig-i-form-som-senior/

 

Tips för att öka aptiten hos äldre

https://www.1177.se/liv--halsa/ata-for-att-ma-bra/tips-for-att-oka-aptiten-hos-aldre/

Seniorhälsokonsulent

Anneli Larsson

042 458 51 26

anneli.larsson2@bjuv.se

Senast publicerad: