Bjuvs kommuns logga

Bostadstillägg för pensionärer

Många pensionärer riskerar att gå miste om den ersättning de kan ha rätt till. I denna artikel kan du läsa hur du går till väga för att göra en beräkning och sedan ansöka.

Bildväljare

Bostadstillägg är ett tillägg till din allmänna pension som du ansöker om själv hos Pensionsmyndigheten. Din bostadskostnad, inkomster och eventuella tillgångar avgör om du kan få bostadstillägg. Vid en ansökan om bostadstillägg prövas även rätten till äldreförsörjningsstöd.

De vanligaste skälen till avslag på ansökan om bostadstillägg är att du har både bostad och fritidshus, bor tillsammans med någon eller har över 19 000 kronor i inkomst efter skatt.

Gör först en beräkning

Hela den totala ekonomin tas med i beräkningen. Gör därför en beräkning via denna länk till pensionsmyndigheten.se innan du ansöker.

Har du inte möjlighet att göra det via webben kan du ringa Pensionsmyndighetens kundservice 0771–776 776 och få hjälp med en beräkning.

Du eller behörig anhörig kan ansöka

  • Du ansöker enklast och snabbast direkt på Pensionsmyndighetens webbplats.
  • Där kan du även välja att ladda ned en ansökningsblankett.
  • Ansökningsblanketten kan också beställas via Pensionsmyndighetens kundservice, telefon 0771-776 776.
  • Det är viktigt att ansökan fylls i korrekt och komplett för ett snabbare beslut.
  • Är du anhörig till någon som inte längre kan ha hand om sin ekonomi kan du som anhörig göra ansökan åt din närstående.
  • Mer information finns på Pensionsmyndighetens webbplats: Länk till ansökan

Senast publicerad: