Specialkost

På den här sidan hittar du information om specialkost i skolan. Du som vårdnadshavare kan skicka in anmälan om specialkost via vår e-tjänst.

Utöver vårt ordinarie utbud av dagens lunch serveras varje dag ett vegetariskt alternativ (lakto-ovo-vegetariskt, utan kött och fisk men med mjölk och ägg). Det finns även möjlighet till ett helt växtbaserat veganskt alternativ. Vid medicinska skäl serveras specialkost.

Specialkost och vegetarisk kost anmäler du via vår e-tjänst.

Tänk på:

  • Anmälan av specialkost och vegetarisk kost ska göras av vårdnadshavare. Det gäller även önskemål om att utesluta fläskkött och blodmat.
  • Ny anmälan ska göras inför varje nytt läsår. Anmälan ska göras senast en månad innan läsårets start.
  • Medicinska skäl ska styrkas med läkarintyg från hälso- och sjukvårdspersonal som behandlar barnet. Intyget bifogas tillsammans med anmälan. Intyget ska skriftligen uppdateras en gång per läsår.

Så här fungerar det när du gör en anmälan:

1. Du gör din anmälan via vår e-tjänst. När du skickat in anmälan får du en bekräftelse via e-post.

2. Ärendet behandlas av måltidsverksamheten i Bjuvs kommun. Du får bekräftelse gällande ditt ärende och återkoppling via e-post.

3. Ärendet avslutas, du får en bekräftelse via e-post.

Det finns regelverk som påverkar specialkost och anpassade måltider, ett komplext område som styrs av många olika lagstiftningar och myndigheter. Skollagen (210:800) -ställer krav på kostnadsfri och näringsriktig mat till alla barn och elever. Diskrimineringslagen (2008:567) -syftar till att motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter. Livsmedelslagstiftningen om säkra livsmedel (EG nr 178/2002), om information/märkning (EU nr 1169/2011), om livsmedelshygien (EG nr 852/2004) samt om glutenfritt (EU nr 828/2014).