Bjuvs kommuns logga

Gruvmuseet

Gör en resa i Bjuvs historia, gå en guidad visning eller kom förbi när det är öppet och lär dig mer om Bjuvs industrihistoria.

Bild på två gruvarbetare från Gruvmuseet

 

Under perioden 2023- 2024 bygger vi om i Bjuv. Södra Storgatan ska bli trafikvänligare för fotgängare och cyklister. Detta kan påverka hur man kan ta sig till gruvmuséet vid några tillfällen. Mer om arbetet och de olika etapperna finns att läsa här.


Säsongens öppettider

Nu har gruvmuseet stängt för säsongen.

Har du frågor eller vill boka en guidning gör du det via e-post eller telefon. Kontaktuppgifter finner du längst ner på sidan.

Öppettider för 2024

15-16 juni och 22-23 juni kl 13.00-16.00
25 juni-11 augusti tisdag-söndag kl 13.00-16.00

Ett gruvbloss pryder Bjuvs kommunvapen. En lång industritradition har präglat orten. Under flera hundra år dominerade kol- och lerindustrin. Den sista gruvan stängdes 1979, men epoken finns bevarad i gruvmuseet.

Visste du att det berömda operahuset i Sydney i Australien är klätt med klinker från Skrombergaverken i Ekeby, Bjuvs kommun?

Gruvmuseet är inrymt i Schakt III:s maskinhus på gruvområdet som ligger i slutet av Ågatan i Bjuv. Utställningen på museet skildrar den spännande historien kring gruvdriften i Bjuv, Billesholm och Ekeby.

Det hela började egentligen för cirka 200 miljoner år sedan. I floder och sjöar levde Gerrothorax. Den tillhör de fossilfynd som gjorts i gruvorna. Detta groddjur som kunde bli upp till en meter långt, har tillsammans med andra djur och växter under årtusenden pressats samman och bildat det "svarta guldet"- kolet.

Så sent som 1979 stängdes det cirka 60 meter djupa schakt III.
På gruvmuseet kan man se hur det kunde se ut i en gruvarbetarbostad och nere i en gruvgång och hur kolgruvorna påverkade hela samhället, inte bara i Bjuv utan faktiskt i hela nordvästra Skåne. Schaktet är tillbommat men besökaren får ändå en god bild av arbetets art och miljön i gruvan, bland annat genom fullskalemodeller av kolhuggare och dragare.

Först på 1920-talet mekaniserades kolhuggandet. Dittills låg kolhuggaren i de trånga orterna och högg och mejslade loss kolet. Rasolyckorna var många.

 

Dinosauriefynden i Billesholm

Under sju år (2015-2022) genomfördes en stor forskningsutgrävning i ett gammalt lerbrott i Billesholm där unika fyns påträffades. Läs mer och titta på SVT:s klipp här.

Utställningen visar hur bondbyn förvandlades till brukssamhälle, hur folkrörelserna tog över bondesamhällets roll för människornas umgängesformer, arbetarrörelsen, väckelsen, nykterhetsrörelsen och idrotten - alla kämpade de för ett bättre samhälle för människor i en svår brytningstid kring sekelskiftet.

I gruvmuseet finns förutom en maskinhall flera tidstypiska miljöer uppbyggda som till exempel det gamla badhuset i Ekeby, folkparken i Billesholm, som finns än i dag, och ett gruvarbetarhem. I denna bostad på ett rum och kök finns många av de ting som fanns i ett vanligt hem i början av seklet.

Välkommen att ta del av Bjuvs historia!

Guidade visningar kan bokas hela året på telefon 042-458 52 35 eller via epost info@bjuv.se.
Guidad visning minimiavgift 500 kronor (1-10 pers) därutöver 15 kronor/person.

Skolklasser och vuxenstuderandegrupper inom kommunen, guidad visning är gratis.

Kommunens föreningar erbjuds en gratis guidning per år.

Skolklasser och vuxenstuderandegrupper från annan kommun 400 kronor.

Guidade besök betalas genom faktura.

Från Södra Storgatan i Bjuv svänger du in på Schaktsgatan och sedan vänster på Ågatan. Där vägen delar sig håller du till höger.

Observera att avstängningen av Södra Storgatan från och med augusti kan påverka hur du kan ta dig dit med bil. Se mer på bjuv.se/sodrastorgatan där du klickar på Etapper och kartor för arbetet - etapp 4.

Vägbeskrivning från järnvägsstationen i Bjuv.

Guidade visningar kan bokas hela året på telefon 042-458 52 35 eller via epost info@bjuv.se.

Senast publicerad: