Bjuvs kommuns logga

Bilder från gamla Billesholm

Här hittar du information om historiska platser från gamla Billesholm.

Folketspark i Billesholm taget med gammal kamera i svart och vitt

Eken

Eken har varit en träffpunkt för Billesholmare sedan lång tid tillbaka. Tidigare fanns Inez kiosk vid eken, en klassisk mötesplats där framför allt den motorburna ungdomen träffades på 1950-talet. Under flera decennier har eken också varit en samlingsplats för Billesholms GIF:s supportrar. Härifrån utgick bland annat supporterbussarna till klubbens bortamatcher.

Folketspark i Billesholm taget med gammal kamera i svart och vitt

Folkets park i Billesholm

På ett sammanträde i januari 1898, beslutade Billesholms kol- och lerindustriförening att man skulle skaffa egna lokaler för facklig och politisk verksamhet såväl som dans. Önskemålen blev verklighet år 1900 då den nuvarande huvudbyggnaden var färdig att tas i bruk.

1908 byggdes utescenen samt en enkel dansbana och 1911 ersattes dansbanan med en danspaviljong och rotunda. Parken hade sin storhetstid under 1940- och 50-talen.
Publikrekordet är från midsommarafton 1946 då bland annat Billesholms GIF var arrangör och 5 400 personer besökte parken. Större delen av den dåvarande kändisvärlden besökte parken. Folkets Park i Billesholm är Sveriges näst äldsta bevarade folkpark.

Skiss av kungsgården i svart och vitt

Billesholms kungsgård

Källaren är den enda kvarvarande delen av 1500-talsborgen som byggdes i Billesholm. Borgen och gården uppfördes av Jens Claussen Bille år 1571, då han nyss återvänt till bygden efter sin tjänst som kungens befallningsman på Gotland.

I officiella källor nämns gården först 1578. Mot slutet av 1500-talet omtalas Billesholm som en av Skånes vackraste och mest välskötta gårdar. Efter 1630 överlämnades gården till danska kronan och användes sedan som vederlagsgods vid inlösningen av Bornholm. Därmed kom gården i den svenska kronans ägo, därav namnet kungsgård.

Bild från förr med Kungsbacken som motiv

Kyrkbacken

Kyrkbacken kallades tidigare för Nyehusen. Innan hyreshus och villabebyggelse tog fart på 1950-talet var detta område det nyaste i samhället. Området och de så kallade gruvhusen tillkom på förslag av gruvingenjör Ivar Svedberg, som även drev igenom byggandet av kyrkan. Kyrkan som är ritad av Martin Cronsiö invigdes 1919.

Gruvhusen har efter hand förändrats då de har gått över i privat ägo. Här låg också tidigare ”Lilla och Stora Krassi”, anrika fotbollsplaner som fungerat som plantskola för många profiler inom Billesholms GIF. Kyrkbacken omges på tre håll av den imponerande Billesholmsskogen med innehåll av både ek- och bokskog.

Läktare full med folk i Billesholm

Läktaren på Billesholms idrottsplats

Billesholms GIF hade sin storhetstid under 1940- och 50-talet. 1959 spelade man fotboll i
dåvarande näst högsta serien, division II, som kan jämföras med dagens Superettan. Här har hemmapubliken hejat fram sina favoriter i matcher mot bland annat Kalmar FF, Landskrona BOIS och Åtvidaberg. Publikrekordet sattes mot Landskrona 1959 med 3 785 betalande åskådare. Matchen slutade 0-0.

Billesholms GIF bildades i september 1919 men det skulle dröja ända till juni 1938 innan
idrottsplatsen i Billesholm invigdes. Idrottsplatsen invigdes med pompa och ståt, en match spelades mot Helsingborgs IF och invigningstalare var ingen mindre än Prins Gustav Adolf.

Gammalt foto i svart och vit som beskriver ett ståtligt hus

NORRA VRAMS PRÄSTGÅRD

Norra Vrams Prästgård utgörs av den bevarade boningslängan i en tidigare delvis kringbyggd gård. Prästgårdens historia går tillbaka till 1816, då den byggdes med hjälp av slottsherren på Vrams Gunnarstorp. Prästgården har en delvis bevarad interiör. Många inventarier är från 1800-talets senare hälft och sekelskiftet.

Sedan 1982 har Billesholmstraktens hembygdsförening sina lokaler i prästgården. Norra Vrams prästgård med sin bakomliggande naturtomt har ett mycket stort värde för miljön vid Norra Vrams medeltidskyrka. Byggnaden är sedan 1995 byggnadsminnesmärkt.

Senast publicerad: