Gatubelysning - för säkerhet och trygghet

Vi har cirka 4500 ljuspunkter i Bjuvs kommun. Lampor längs våra gator ger en bättre trafiksäkerhet. Ljus minskar också brott och gör så att vi kan känna oss trygga. Belysning är en trivselfaktor av stor betydelse för många människor.

Det finns stora energibesparingar att göra genom att byta belysning till modern LED-teknik. Bjuvs kommun deltog mellan 2019-2022 i ett regionalt projekt som resulterade till en en 81-procentig minskning av energiförbrukningen för belysningen i kommunen. Läs mer om projektet Lighting Metropolis.

Om lampor inte lyser

Att lampor inte lyser kan bero på flera saker. Det är inte alltid själva lampan som är trasig, det kan till exempel vara fel på styrenheten, skymningsrelän eller vara kabelfel. Vårt belysningsnät har inget övervakningssystem som meddelar när något gått sönder i anläggningen. Endast de trasiga lamporna som rapporteras byts ut. När felsökning pågår kan belysningen vara tänd på dagtid.

  • Hjälp oss att felanmäla när någon lampa är trasig.

Vem ansvarar för gatubelysningen?

Gatubelysningen utmed lokala gator ansvarar kommunen för. Utmed Trafikverkets vägar ansvarar driftentreprenören som sköter Trafikverkets gatubelysning för underhållet.

  • Felanmälan till Trafikverket kan göras på telefon 0771-921 921 eller via deras webb

Så felanmäler du i Bjuvs kommun

Felanmälan på vår gatubelysning kan du med fördel göra via appen Bjuv fixas, som du kan ladda ner till din mobil. Med hjälp av mobilen tar du ett foto och laddar upp i appen och med GPS-funktionen anges exakt plats på en karta. Du kan även ange ditt mobilnummer eller din mailadress för att få en bekräftelse. Du kan även göra en felanmälan via vår hemsida www.bjuv.se eller genom att höra av dig till vårt kontaktcenter.

Att tänka på vid felanmälan

  • I appen anger du läget på en karta
  • De flesta stolpar är märkta med ett nummer. Notera gärna det i din felanmälan
  • Hur många lampor som är trasiga
  • Om lampan blinkar eller är helt mörk
  • Om belysningen är tänd på dagtid

När lagas trasiga lampor?

Om en gatlampa går sönder åker vi inte ut direkt för att laga en enstaka eftersom kostnaden då blir hög per lagning. Är det däremot ett fel som kan innebära trafikfara eller vålla skada ska felet åtgärdas omgående.