Bjuvs kommuns logga

Aktivitet förebygger är igång

Nu har Aktivitet förebygger dragit igång på Brogårdaskolan. Elever i årskurs 2 och 5 har föreningsledd aktivitet på skoltid. Under hösten får de testa på både innebandy, brottning och att vara scouter.

Bildväljare

Det råder full aktivitet på Brogårdaskolan denna tisdag eftermiddag. En grupp tvåor övar passning med innebandyklubbor, en grupp har uppvärmning i brottarlokalen och en grupp monterar ihop trangiakök på skolgården. Varje vecka har årskurs 2 och 5 utökad skoltid och föreningsledd aktivitet på schemat.

- Vi började direkt vid skolstart och det är samtliga elever i årskurs 2 och 5 på Brogårdaskolan som har föreningsverksamhet på schemat en timme i veckan. Under hösten är det VV84, Bjuvs brottarklubb och Scoutkåren Vikingen som håller i aktiviteterna, säger projektledare Lina Kvist

Aktivitet förebygger handlar om att skapa en mer jämlik hälsa där alla barn och unga, oavsett förutsättningar, får tillgång till föreningslivet och en meningsfull fritid. Första året testas verksamheten på Brogårdaskolan men målet är att alla skolor i Bjuvs kommun ska vara en del av arbetet och erbjuda föreningsdriven aktivitet på skoltid.

- Vi har bara hållit på i några veckor men ser redan effekter. Vissa barn är lite försiktiga i början eftersom de kanske inte känner till aktiviteten. Men efter bara några gånger så märker vi hur de ändrar sig och tycker till exempel det är jätteroligt med brottning. Ledarna och föreningarna ska ha en stor eloge för detta.

Vilka föreningar som leder vårens aktiviteter är inte klart. Lina berättar att det finns ett stort intresse för att vara med och uppmuntrar fler föreningar att höra av sig till henne. Ledarna som deltar får ledararvode för den tid som de lägger ner.

Samtidigt som föreningsledd aktivitet pågår undersöks hur vi kan underlätta för att fler barn, unga och familjer ska kunna ta del av föreningslivet.

- Just nu kartläggs vilka de största hindren för föreningsdeltagande är och hur vi tillsammans kan jobba annorlunda för att minska dem. Resultatet av det arbetet ska börja synas under senhösten och i början av nästa år, berättar Martin Lind, fritidschef i Bjuvs kommun.

Vill du komma i kontakt med Aktivitet förebygger?

Kontakta Lina Kvist på lina.kvist@bjuv.se

Senast publicerad: