Trygghetslarm
%20larmklocka.jpg)
Ditt trygghetslarm används till exempel vid:
- Fallolyckor eller annan olycka i hemmet
- Ej planerat toalettbesök
Om du är inskriven i kommunens hemsjukvård kan sjuksköterska tillkallas efter behov.
Trygghetslarmet innebär alltså inte att kommunens sjuksköterskor automatiskt kommer.
Så fungerar trygghetslarmet
- Du aktiverar larmet genom att trycka på larmknappen (som du kan välja att få som ett armband eller som ett halsband). Larmet går till en larmcentral. Du kan prata med larmcentralens personal genom larmboxens högtalarfunktion och beskriva ditt hjälpbehov för bedömning om hembesök krävs.
- Hembesök ges normalt inom ca 20 minuter efter att du larmat. Vid hög belastning samt på natten (kl. 21:00-07:00) kan det dröja längre tid.
- Om du har tryckt på trygghetslarmet och larmcentralen inte får kontakt med dig får hemtjänstens omvårdnadspersonal i uppdrag att åka hem till dig.
Förutsättningar för trygghetslarm
- Du behöver inte ha några andra insatser från äldreomsorgen för att få ett trygghetslarm.
- Ett digitalt dörrlås monteras på insidan av din dörr. Detta syns inte utifrån. På så vis kan hemtjänsten låsa upp dörren med hjälp av en mobiltelefon. Du kan använda låset precis som vanligt. Det görs ingen åverkan på dörren och installationen är godkänd av försäkringsbolagen. Enbart behörig personal kan låsa upp dörren genom hemtjänstens mobiltelefoner. Dörrlåset och installationen innebär ingen extra kostnad för dig som enskild. När du inte behöver ditt trygghetslarm längre monteras det digitala dörrlåset ner.
- Hemtjänstpersonalen behöver en reservnycket till din bostad om det nyckelfria systemet inte skulle fungera, (din nyckel förvaras inlåst)
- Larmet har räckvidd inom din bostad, ej någon längre sträcka utanför huset.
Vid frågor om trygghetslarm, kontakta:
Trygghetslarmsansvarig:
Patrik Jönsson
telefon 042-458 57 32
patrik.jonsson@bjuv.se
Enhetschef Trygghetslarm
Marina Asplund
telefon 042-458 52 71
marina.asplund@bjuv.se
Frågor om avgiften
När fler än en person som lever i hushållsgemenskap och var för sig är beviljad trygghetslarm uttas enbart en avgift för ett trygghetslarm. Har du frågor kring avgiften för ditt trygghetslarm kontakta avgiftshandläggaren via kommunens växel 042- 458 50 00.
Ansök
Ansökan görs via biståndshandläggare 042- 458 50 00 eller på aktuell ansökningsblankett
Senast publicerad: