Arbetssättet Individens behov i centrum
Individens behov i centrum (IBIC) är ett arbetssätt inom socialtjänsten som fokuserar på att identifiera och beskriva individuella behov, resurser och mål för personer som behöver stöd i sitt dagliga liv, oavsett ålder eller funktionsnedsättning
Vad är Individens behov i centrum (IBIC)?
IBIC hjälper till att skapa en gemensam förståelse och ett gemensamt språk för att beskriva hur en person fungerar i vardagen. Detta gör det lättare att ge rätt stöd och följa upp insatserna över tid.
När man utreder och utför insatser utgår man ifrån vilka resurser, behov och individuella mål individen har inom olika livsområden. Livsområdena är förbestämda och täcker in alla individens områden som påverkar i livet. Ett exempel är livsområde är ”Förflyttning”, där ingår allt som har med förflyttning att göra, som att ändra kroppsställning, gå, sätta sig, bära och förflytta sig med transportmedel.
Rätten till att få stöd kommer inte att ändras utan bara hur vi anpassar stödet så individen kan behålla eller återfå sina förmågor och leva ett så självständigt liv som möjligt.
Ett exempel på ett anpassat stöd i vardagen
Ett exempel är om en äldre person har hjälp med att slänga och sortera sopor.
Egentligen har den äldre inga problem med att bära soporna eller sortera soporna i soprummet utan problemet är att gå ner och upp för trappan som leder till soprummet.
Då kommer stödet att vara att hjälpa den äldre med förflyttningen i trappan, inte att slänga soporna. Den äldre kan då fortsätta hantera sina egna sopor men en personal hjälper till med själva förflyttningen ner och upp för trappan till soprummet.
Detta för att den äldre ska behålla sin förmåga att leva ett så självständigt liv som möjligt.
Varför är det viktigt att behålla sina förmågor när man blir äldre?
Att behålla sina förmågor när man blir äldre är viktigt av flera skäl:
- Fysisk hälsa: Regelbunden fysisk aktivitet kan hjälpa till att förebygga kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar, diabetes och osteoporos. Det kan också förbättra balans och styrka, vilket minskar risken för fall och skador.
- Mental hälsa: Att hålla sig mentalt aktiv genom att lära sig nya saker, läsa, spela spel eller lösa pussel kan bidra till att bibehålla kognitiva funktioner och minska risken för demens och andra kognitiva sjukdomar.
- Socialt välbefinnande: Att delta i sociala aktiviteter och upprätthålla relationer kan motverka ensamhet och depression. Social interaktion är viktig för att känna sig engagerad och delaktig i samhället.
- Självständighet: Genom att behålla sina fysiska och mentala förmågor kan äldre personer fortsätta att leva självständigt och hantera sina dagliga aktiviteter utan att vara beroende av andra.
- Livskvalitet: Att vara aktiv och engagerad kan öka livsglädjen och ge en känsla av mening och syfte. Det kan också bidra till en positiv självbild och ökad självkänsla.
Fördelar med arbetssättet IBIC
Individanpassat stöd: Insatserna anpassas efter varje persons unika behov och mål.
Strukturerad dokumentation: Använder en internationell klassifikation (ICF) för att dokumentera behov och resultat på ett enhetligt sätt.
Uppföljning och utvärdering: Gör det möjligt att följa upp och utvärdera om stödet ger önskade resultat
Hur arbetar vi med IBIC i Bjuvs kommun?
IBIC används av biståndshandläggare för att utreda och fatta beslut om insatser inom SoL och LSS. Sedan får personalen inom Äldreomsorgen eller Funktionsstöd en beställning utifrån IBIC som tydligt visar vad individen behöver hjälp/stöd med och vad målet med hjälpen/stödet är. Sedan ska personalen, tillsammans med individen, ta fram och skriva ner hur individen vill ha sin hjälp/sitt stöd utfört.
Rätten till att få stöd kommer inte att ändras utan bara hur vi anpassar stödet så individen kan behålla eller återfå sina förmågor och leva ett så självständigt liv som möjligt.
Läs mer om IBIC och var det kommer ifrån
Det gemensamma språket man använder i IBIC heter International classification of functioning, disability and health (ICF) och är internationellt och framtaget av World Health Organization (WHO). Sen är orden vi använder självklart översatta till svenska.
Vill du lära dig mer om ICF:
International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF)
Är du nyfiken på att lära dig mer om IBIC:
Individens behov i centrum, IBIC - Socialstyrelsen
Ladda ner vår folder om IBIC:
IBIC-folder Pdf, 3.4 MB.
Senast publicerad: