Bjuvs kommuns logga

Energispartips för kallare tider

Bjuvs kommun erbjuder kostnadsfri och opartisk rådgivning om energi- och klimatpåverkan för hushåll, små- och medelstora företag, föreningar eller organisationer. Rådgivaren ger dig tips och råd kring hur du kan minska ditt energibehov, ökad din beredskap och sänka elkostnaderna.

Bildväljare

Kontakta vår energi- och klimatrådgivare

Energi- och klimatrådgivaren är placerad i Helsingborg och finns till för dig via telefon eller digitalt möte.

Vill du bli kontaktad, hör av dig till energi- och klimatrådgivningen via detta formulär eller ring till kontaktcenter i Helsingborg, 042-10 50 00.

Läs mer om rådgivning till företag och föreningar här.

14 tips i vardagen

Du kan göra enkla åtgärder, de flesta helt gratis, som sammantaget kan ge en bra besparing. Tipsen är främst för hemmet, men funkar ofta även på jobbet. Även om du har timprisavtal, och kan dra nytta av låga elpriser, är det bra att spara energi. Detta eftersom din elnätsfaktura baseras på antalet kilowattimmar du använder.

  1. Sänk om möjligt temperaturen i utrymmen som inte används. Varje grad minskar uppvärmningskostnaden med 5%. Varmare klädesplagg, innetofflor och en filt i soffan gör också att du generellt kan sänka temperaturen hemma.
  2. Den näst största utgiftsposten efter uppvärmning är varmvatten, så var sparsam med det. Ta till exempel kortare duschar och använd snålspolande duschmunstycken.
  3. Stäng av vattnet när du schamponerar dig och ta för vana att aldrig låta kranar stå och rinna.
  4. Byt tätningslister runt dörrar och fönster om de inte är spänstiga och håller tätt.
  5. Undvik att täcka radiatorer med möbler eller stora gardiner, luften i rummen behöver cirkulera.
  6. Upplever du dålig luft ska du vädra snabbt och stänga av uppvärmningen innan. Men vädring är inte ett bra sätt att lösa en dålig ventilation utan den behöver i stället ses över.
  7. Persienner och gardiner för fönsterrutorna hjälper till att hålla tillbaka kylan från kallras något.
  8. Ta som vana att alltid köra fulla tvätt- och diskmaskiner, använd energisparprogram om det finns. Slopa förtvätten och välj om möjligt lägre tvättemperatur.
  9. Lufttorka tvätt i stället för att använda torktumlare eller torkskåp. Blir det mycket tvätt är en avfuktare för tvättutrymmet en bra lösning. Om torktumlare och torkskåp används, anpassa tiden till mängden kläder så de inte går i onödan.
  10. Avfrosta frysen regelbundet och dubbelkolla temperaturen. Normal temperatur i kylskåp bör vara +4 grader och i frys -18 grader.
  11. Släck belysningen när du lämnar rummet eller i rum som inte används. Om du hyr din bostad och upptäcker att närvarostyrd belysning inte släcks, gör en felanmälan till din hyresvärd.
  12. Stäng av TV:n och datorn ordentligt. Stand-by drar också el.
  13. Åtgärda droppande kranar och rinnande toaletter.
  14. När du handlar nya prylar som drar energi, köp energieffektiva och använd energimärkningarna för att jämföra.

 

Senast publicerad: