Nya broschyren "Om krisen eller kriget kommer" skickas ut 18 - 29 november
Med start den 18 november skickar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ut en ny version av broschyren Om krisen eller kriget kommer till alla hushåll. Redan nu finns den att läsa på msb.se.
Med anledning av att säkerheten i vår omvärld ha försämrats sedan den förra broschyren skickades ut 2018, har regeringen gett MSB i uppdrag att ta fram en ny version. Den nya broschyren kommer att delas ut till alla hushåll under två veckor, 18–29 november.
Inget omedelbart hot just nu
Den nya broschyren har större fokus på vår beredskap för krig och hur man ska agera vid ett militärt angrepp. Den ger även konkreta råd för hur man kan förbereda sig och agera om något allvarligt händer.
- Att det kommer en ny broschyr just nu betyder inte att det finns något omedelbart hot mot Sverige. Säkerheten har försämrats över tid och sedan den förra broschyren delades ut 2018. Omvärlden är osäker och oförutsägbar och vi behöver stärka vår beredskap tillsammans, säger Patrik Svedenskiöld, säkerhetschef i Bjuvs kommun.
Digital version finns på msb.se
För att så många som möjligt ska känna igen broschyren när den kommer presenterar MSB redan nu en digital version på svenska på MSB:s webbplats:
Om krisen eller kriget kommer - digital broschyr på msb.se
I samband med att broschyren börjar delas ut i brevlådorna den 18 november, kommer det gå att ladda ner den på flera olika språk på msb.se. Den kommer också att finnas på teckenspråk, i punktskrift, inläst på svenska och engelska och som korta filmer på olika språk.
Den version som finns att läsa på msb.se går att få uppläst i uppläsningsverktyg.
Tryckt broschyr skickas ut till alla hushåll i november
Än så länge finns det bara en digital version att ta del av, men mellan den 18–29 november skickas en tryckt version ut till alla hushåll. Om man inte fått en broschyr i slutet av november går det att beställa kostnadsfritt på msb.se. Broschyren kommer då även gå att beställa på lätt svenska och engelska.
- En del kan bli oroliga när de läser om hot och risker, men det är viktigt att alla känner till vad som kan hända och framförallt vad man kan göra för att öka sin och sina näras säkerhet och beredskap. Ingen är ensam i det här, utan vi är alla en del av vår beredskap, säger Patrik Svedenskiöld.
Läs vanliga frågor och svar om broschyren.
Senast publicerad: