Så får du använda fyrverkerier på nyårsafton

Nu närmar sig nyårsafton. Vi vet att det är många som vill skjuta raketer under den här tiden av året, men det är viktigt att komma ihåg vilka lagar och regler som gäller.

Fyrverkerier på natthimmel. 

Det är bara lagligt för dig som är 18 år och äldre att köpa och använda fyrverkerier. Är du yngre än 18 år måste du alltid ha en vuxen person med dig.

I Bjuvs kommun får du endast använda raketer och fyrverkerier på offentlig plats från nyårsafton klockan 16.00 till nyårsdagen klockan 04.00. All övrig tid behöver du tillstånd från Polisen.

Tänk på att många blir rädda av smällar och högt ljud, djur som människor. Visa hänsyn och ta hand om varandra genom att inte skjuta fyrverkerier, raketer eller smällare i närheten av bostadsområden.

Det är alltid förbjudet att använda fyrverkerier närmare än 100 meter från

  • Varagården, Bjuv
  • Ekhaga, Billesholm
  • Solhemmet, Ekeby
  • Norra Vrams vårdhem
  • Sjukhemmet, Almgatan Bjuv

Avstånd är viktigt att tänka på även när det inte gäller corona – stå alltid på ett säkert avstånd från fyrverkerier och smällare för att undvika att bli träffad! Gå aldrig nära pjäsen, även om det ser ut som att den inte fungerar ordentligt. Många skador sker på grund av fyrverkerier och raketer varje år.

Under jullovet har Bjuvs kommun en extra trygghetssatsning för att uppmärksamma och förhindra olagligt användande av fyrverkerier och smällare. Trygghetsvärdar, fritidsledare, socialtjänst, nattvandrare och andra aktörer samarbetar tillsammans för att uppmärksamma till exempel föräldrar och polisen på alla, ung som gammal, som använder fyrverkerier och smällare på ett osäkert eller olagligt sätt.

Senast publicerad: