Bjuvs kommuns logga

Avregistrera livsmedelsverksamhet

Om din verksamhet har upphört eller bytt ägare behöver du meddela miljöavdelningen. Det gör du enklast genom att använda e-tjänsten på den här sidan.

Så avregistrerar du

Du avregistrerar din verksamhet genom att höra av dig till miljöavdelningen
Enklast är att använda blanketten Pdf, 103.7 kB. på den här sidan.
Det kostar ingenting att avregistrera.

Fördelar med att avregistrera

Du kan ha rätt till reducerad årlig avgift. Det betyder att året du stänger din verksamhet kan du få tillbaka en del av avgiften. Vi gör en bedömning som är baserad på hur stor del av året som du bedrivit verksamhet samt hur stor din kontrolltid är.

Vår bedömning utgår från den dagen du hör av dig och berättar att verksamheten är avslutad. Därför är det viktigt att du meddelar oss så snart som möjligt.

Vad händer om du inte avregistrerar?

Om miljöavdelningen inte fått veta att din verksamhet upphört, kommer vi att fortsätta skicka fakturan för den årliga avgiften. Det undviker du genom att avregistrera verksamheten när du slutat med den.

Avregistrera inte för tidigt

Observera att du inte kan avregistrera livsmedelsverksamheten förrän efter att du avslutat den.

Bytt ägare?

Om din verksamhet bytt ägare så måste den nya ägaren registrera den som livsmedelsverksamhet på nytt. Läs mer under Registrera livsmedelsverksamhet.

Använd blanketten Pdf, 103.7 kB.

Det här behöver du fylla i:

  • Organisationsnummer
  • Företagets namn
  • Verksamhetens namn, adress och e-post
  • Verksamhetens besöksadress
  • Uppgifter om kontaktperson (namn, telefonnummer, e-post)
  • Datum när verksamheten avslutades

Detta händer sedan

  • När du fyllt i blanketten får du en bekräftelse via e-post. Då vet du att miljöavdelningen tagit emot din avregistrering.
  • Om du har rätt till reducerad årlig avgift kontaktar miljöavdelningen dig inom tre veckor efter att du avregistrerat.

Alla som bedriver en miljöfarlig verksamhet berörs av krav på egenkontroll. Vad som avses med en miljöfarlig verksamhet finns definierat i miljöbalkens bestämmelser om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.

Din egenkontroll ska kunna visa att du kontrollerar din verksamhet för att motverka eller förebygga att det uppstår problem i form av störningar och skador på din och andra människors hälsa eller miljö.

Senast publicerad: