Underhåll av gator
Vårt mål är att du som tar dig fram i trafiken ska göra det så säkert och bekvämt som möjligt. Kommunen ansvarar för gator inom tätbebyggt område och sköts enligt den plan som görs upp varje år.
Skadeanmälan
Kommuninvånaren eller annan person som riktar ersättningsanspråk mot kommunen ska göra det skriftligt. Originalhandlingar ska bifogas anmälan till kommunen.
Så här går det till:
- Kontakta ditt eget försäkringsbolag och gör anmälan till kommunen på blankett hos Kommunens försäkringsbolag, Kommunassurans Syd Försäkringar AB. Saknar du egen dator kontaktar du kommunen och begär att blankett skickas till den som står som ägare av egendomen eller den person som skadats.
Skicka handlingarna till kommunen.
Begärt anspråk, utlåtande från eget försäkringsbolag och eventuell verkstad/reparatör samt eventuellt kvitto på utlagd självrisk eller andra kostnader bifogas. Ärendet måste vara komplett med ovanstående handlingar för att kunna behandlas.Kommunen gör en utredning och fyller i en svarsrapport i ärendet som skickas till kommunens försäkringsbolag för handläggning. Kommunens försäkringsbolag fattar beslut i ärendet om skadeståndsanspråk. Svar görs skriftligen till kommunen som meddelar anmälaren beslutet. Eventuellt överklagande görs till kommunen som gör en ny bedömning. Denna skickas till kommunens försäkringsbolag för handläggning och beslut.
Bidrag till enskilda vägar
Kommunalt bidrag till enskild väg utan statsbidrag
Till enskilda vägar som är längre än 200 meter, lämnas ett årligt kommunalt underhållsbidrag. Bidragsbeloppet uppgår sedan 2008 till 3:60 kronor per meter väg och betalas ut i efterskott. Bidrag lämnas inte för de första 200 metrarna.
En första ansökan om kommunalt bidrag till enskild väg utan statsbidrag gör du hos Tekniska förvaltningen. Ansökan ska inkommit senast den 31 augusti årligen.
När ansökan behandlats betalas eventuellt bidrag ut. Detta sker senast under mitten av mars månad året efter det år bidraget avser.
Till ansökan om kommunalt bidrag till enskild väg med statsbidrag
Snöröjningen börjar när snöfallet har upphört och snödjupet uppgår till 7 cm på gång- och cykelvägar samt på gator.
Bjuvs kommuns ansvar
Bjuvs kommun ansvarar för vägvinterhållningen av kommunens offentliga platser. Till dessa hör kommunala vägar, cykelvägar, torg och vissa gångbanor.
Vinterberedskap är aktiverad från slutet av oktober till slutet av mars.
Ditt ansvar
Det är du som fastighetsägare som är ansvarig för att vägen fram till ditt avfallsutrymme eller avfallskärl röjs från snö och is.
- Ditt ansvar är att avlägsna snö och is samt att sanda marken så att ingen halkar, antingen på gångbanan eller precis utanför snövallarna.
- Du måste se till att istappar och snö inte kan falla ner från din fastighet. Håll koll på taket för att förhindra olyckor.
- Om det finns en rännstensbrunn utanför din fastighet ska du hålla den fri från is och snö.
- Om det är sådan extrem väderlek att våra plogbilar måste lägga upp snön på hela gångbanan har du under den perioden naturligtvis ingen skyldighet att hålla den ren från snö.
- Du är också ansvarig för att se till att det är skottat och sandat på gångvägen intill avfallsutrymme eller sopkärl och att göra hål i eventuella snövallar. Detta för att sophämtarna ska komma fram.
Du kan läsa mer om det på NSR:s webbplats
Snöröjning
Först plogas kommunens större vägar, gång- och cykelvägar samt större parkeringsplatser. Därefter plogas mindre gator, mindre parkeringsplatser och övriga öppna ytor.
Halkbekämpning
Infarts- och genomfartsgator halkbekämpas med salt alternativt sandningssingel, beroende på väderleken. Övriga gator halkbekämpas i korsningar och branta backar. Kommunen strävar efter att använda så lite salt som möjligt. Vid extrem halka (underkylt regn) halkbekämpas även övriga gator.
Tekniska förvaltningen tillhandahåller grus för dig som kommuninvånare. Gruset står i en behållare utanför Verkstadsgatan 1 i Bjuv och är fritt att hämta. Ta med eget kärl och spade.
Prioritet 1
- Genomfartsleder och huvudgator
- Huvudvägnätet för gång- och cykelbanor
Prioritet 2
- Körbanor på industriområden
- Uppsamlingsgator (gata som samlar upp trafiken från ett bostadsområdes lokalgator och leder till större huvudgator)
- Gång- och cykelvägar i anslutning till park
Prioritet 3
Övriga allmänna ytor med relativt lite trafik, till exempel villagator.