Vanliga frågor om feriepraktiken

Det ligger ett eget ansvar på dig att du läser all information om hur feriepraktiken fungerar.

Information kommer finnas på www.bjuv.se/feriepraktik och den uppdateras efter hand.

Har du frågor som du inte hittar svaren på här är du välkommen att mejla feriepraktik@bjuv.se

För att söka feriepraktik hos oss ska du uppfylla dessa kriterier:

  • Du ska vara folkbokförd i Bjuv kommun.
  • Som yngst kan du söka samma år som du fyller 16 år och som äldst kan du söka samma år som du fyller 19 år. Detta året innebär det att du som är född 2005, 2004, 2003, 2002 kan söka.
  • Du ska kunna jobba hela den tilldelade perioden.
  • Du ska inte haft feriepraktik förra året.

Om du uppfyller dessa kriterier är du välkommen att söka feriepraktik. Vår erfarenhet är att det brukar finnas fler sökande än antal platser. Vi rekommenderar därför att du även söker andra sommarjobb.

Viktig information för dig som anmäler ditt intresse

Under perioden 8 – 26 mars är intresseanmälan öppen. Detta innebär att du anmäler ditt intresse för feriepraktik i sommar.

Uppfyller du kraven för att få en plats; har rätt ålder, är folkbokförd i Bjuvs kommun samt inte fått en plats föregående år så kommer du få inloggningsuppgifter under april månad till vårt system för feriepraktik: samverka.nu. Detta system är det samma som för PRAO i kommunen.

Håll koll på din mejl!

Onsdag 5 maj klockan 10:00 kommer samverka.nu att släppa alla feriepraktikplatser för sommaren.

Det är då du behöver använda ditt inlogg för att logga in och välja platsen och perioden för sommaren.

Platserna kommer att vara tillgängliga från den 5 maj.

Det är först till kvarn som gäller!

Du har fått mejl från samverka.nu med praktikkort och kommer att få kallelse med tid och plats i slutet av maj för att skriva anställningsavtal.

Anställningsavtal kommer du (om du är minderårig tillsammans med din vårdnadshavare) att skriva under på Lärcentrum i Bjuv.

Inför detta behöver du:

1. Ha beställt ett utdrag från belastningsregistret och ha detta med dig. Utdrag ur Polisens belastningsregister Pdf, 189.4 kB.

2. Om du vill få din praktikersättning inbetald till ditt bankkonto måste du anmäla det till Swedbanks kontoregister, oavsett vilken bank du har. Du anmäler ditt konto innan praktikperioden börjar.

Om du har e-legitimation (BankID eller Mobilt BankID) kan du gå in på Swedbanks hemsida och anmäla ditt konto. Har du ingen e-legitimation så måste du gå till ett Swedbankkontor och anmäla ditt konto.

Observera att du måste ha ett eget konto, du kan inte använda exempelvis en förälders konto för inbetalning.

3. När du arbetar och får lön måste du också betala skatt. Du kan begära jämkning, vilket betyder att du får betala ingen eller en lägre skatt. Formulär hittar du på Skatteverkets hemsida.

Denna blankett lämnar du i samband med att du skriver på ditt anställningsavtal.

Efter du har skrivit under anställningsavtal kommer du att få vidare instruktioner hur du ska göra sedan. Du kommer att få information om arbetstider/ kläder som kan se olika ut beroende på arbetsplatsen och avgöras av respektive arbetsgivare.

Alla feriepraktikanter kommer att ha sin placering i någon av kommunens verksamheter. Några exempel är skateparken, biblioteken och Destination Söderåsen.

Feriepraktiken är tre sammanhållna veckor med totalt 70 timmar under perioden 14/6 - 13/8. Det finns totalt 7 perioder att välja mellan när man söker sin feriepraktik.

Man arbetar högst 8 timmar per dag och 40 timmar per vecka.

Arbetstiden är mellan klockan 08.00 - 16.30, måndag till fredag.

På vissa arbetsplatser som till exempel skateparken kan det förekomma att man arbetar till klockan 22.00 samt helger men detta gäller endast om du har fyllt 16 år.

När du blivit erbjuden ett jobb, uppdrag eller praktik och ska arbeta med barn med i en annan verksamhet än skola ska du visa ett utdrag ur belastningsregistret. Arbetet kan till exempel vara ett uppdrag i en förening.

Utdraget ni ska lämna in heter "Övrigt arbete med barn".

Då din praktikplats kan komma att ändras så vill vi att alla feriepraktikanter lämnar in detta intyg då ni skriver på ert anställningsavtal.

Det är viktigt att du beställer det i god tid, minst två veckor i förväg.

Utdrag ur Polisens belastningsregister Pdf, 189.4 kB.

Onsdagen den 5 maj klockan 10.00 kommer samtliga feriepraktikplatser att vara tillgängliga för dig att söka.

Ansökan är öppen från och med onsdag 5 maj klockan 10.00 till och med måndag 10 maj klockan 16.30

Logga in via bifogad länk som du fick i mejlet och följ instruktionerna i mejlet.

Systemet kommer att stängas när alla platser är upptagna.

Feriepraktiken delas in i sju perioder, där varje period är tre veckor lång. Det är viktigt att du kan jobba hela den period du ansöker om.

Feriepraktikens perioder 2021

Period

Datum

Veckor

1

14/6 - 2/7

24, 25, 26

2

21/6 - 9/7

25, 26, 27

3

28/6 - 16/7

26, 27, 28

4

5/7 - 23/7

27, 28, 29

5

12/7 - 30/7

28, 29, 30

6

19/7 - 6/8

29, 30, 31

7

26/7 - 13/8

30, 31, 32

Din lön baseras på din ålder.

Är du 15-16 år så tjänar du 73 kronor i timmen.

Är du 17-19 år så tjänar du 88 kronor i timmen.

Du behöver inte göra någonting. Fick du inte en plats kommer du automatiskt att stå som reserv och skulle du bli erbjuden en reservplats så får du ett mejl.

Du ska ringa till din handledare. Det är viktigt att du ringer och meddelar när du inte kan komma.

Nej, det förutsätts att du jobbar hela den period som du får erbjudande om. Du får vara ledig övriga veckor på sommarlovet.

När lönen betalas ut beror på vilken period du jobbar. I tabellen nedan ser du när utbetalning av lön är för respektive period. Lönen kan inte betalas ut i förskott och avdrag görs om du inte är närvarande på din feriepraktik.

Utbetalningar

Period

Datum

Utbetalningsdatum

1

14/6 - 2/7

27/7

2

21/6 - 9/7

27/7

3

28/6 - 16/7

27/8

4

5/7 - 23/7

27/8

5

12/7 - 30/7

27/8

6

19/7 - 6/8

27/8

7

26/7 - 13/8

27/9

Din närvaro fylls i av handledaren på din arbetsplats. Närvaron måste lämnas in i tid så att du ska få din lön utbetald.

Bjuvs kommun betalar din lön. Du får lön för max 70 timmar. Lönen betalas ut den 27:e, månaden efter att du gjort din sista arbetsdag. Semesterersättning ingår i din timlön.

Om du vill få din praktikersättning inbetald till ditt bankkonto måste du anmäla det till Swedbanks kontoregister, oavsett vilken bank du har. Du anmäler ditt konto innan praktikperioden börjar.

Om du är över 18 år och har e-legitimation (BankID eller Mobilt BankID) kan du gå in på swedbank.se/kontoregister och anmäla ditt konto. Har du ingen e-legitimation eller om du är under 18 år så måste du gå till ett Swedbankkontor och anmäla ditt konto. Är du under 18 år måste även en vårdnadshavare följa med.

Observera att du måste ha ett eget konto, du kan inte använda exempelvis en förälders konto för inbetalning.

Om du inte anmäler ett konto till Swedbanks kontoregister skickar vi istället hem en utbetalningsavi till dig med posten. Observera att banken tar ut en avgift för att lösa ut en avi. Det krävs också en giltig svensk legitimation.

Du kan lösa ut din avi på ett Swedbank kontor eller i utvalda butiker. Vissa butiker har ett begränsat utbetalningsbelopp till 2 000 kr samt utbetalningen sker i mån av tillgång på kontanter i den aktuella butiken.

Mer information hittar du på Swedbanks hemsida.
Sök efter butiker som löser in avier.

När du arbetar och får lön måste du också betala skatt.

Om du kommer att tjäna mer än 20 135 kronor under 2021 ska du betala skatt.

Om du tjänar mer än 20 135 kronor under 2021, men inte kommer att jobba hela kalenderåret, kan du begära jämkning. Det betyder att du får betala en lägre skatt.

Detta fylls i på en särskild blankett från Skatteverket som du hittar här.

Denna blankett lämnar du i samband med att du skriver på ditt anställningsavtal.